Menu

Ako si kúpiť založenú firmu?

0 Comment



Občas sa naskytne neuveriteľná príležitosť, ktorá nám umožní splniť si svoj podnikateľský sen. Takéto príležitosti však bývajú väčšinou časovo obmedzené a pri neskorom konaní ich môžeme veľmi rýchlo stratiť. Z toho dôvodu je potrebné pri takýchto výnimočných príležitostiach konať čo najrýchlejšie. K oficiálnemu vykonávaniu podnikateľskej činnosti, ale potrebujete mať najprv založenú firmu. Ako ju však založiť, za čo najkratšiu dobu, bez toho, aby ste sa zaoberali dlhým zakladacím procesom a zdĺhavým vypĺňaním dokumentácie? Pokiaľ potrebujete ušetriť čo najväčšie množstvo drahocenného času, namiesto zakladania firmy sa môžete skôr uberať iným smerom. Týmto smerom je nájdenie firmy na predaj, ktorú by ste si mohli zakúpiť už založenú. Ako a kde však viete takúto firmu na predaj nájsť a akým spôsobom ju kúpiť? Jednoducho s pomocou internetu a bežného internetového vyhľadávača viete nájsť hneď niekoľko spoločností, ktoré sa zaoberajú sprostredkovávaním predaja založených firiem.

rozhodovanie o nákupe

U takýchto predajcov je možné nájsť širokú ponuku rôznych druhov obchodných spoločností, spomedzi ktorých vedie dopyt po spoločnostiach s ručením obmedzeným. Pokiaľ, ale máte záujem o iný druh obchodnej spoločnosti, vyberať viete aj medzi akciovými spoločnosťami, komanditnými spoločnosťami, občianskymi združeniami, družstvami alebo ďalšími druhmi.

uskutočnenie nákupu firmy

Pri rozhodovaní o tom, ktorú konkrétnu firmu z ponuky vybrať, sa môžete rozhodovať aj na základe dodatočných charakteristík jednotlivých firiem. Medzi tieto charakteristiky patrí ich pretriedenie na tie, ktoré nie sú zaregistrované ako platiteľ DPH alebo naopak tie, čo sú zaregistrované ako platiteľ DPH. Dokonca si môžete v rámci platiteľov DPH následne vyberať aj podľa toho, či ide mesačného platiteľa alebo kvartálneho platiteľa. Čo sa týka ďalších charakteristík, podľa ktorých je možné vyberať druh kupovanej firmy, rozhodovať sa viete aj podľa jej stavu. Pri tomto hľadisku sa zvažuje výber úplne novozaloženej firmy alebo firmy s podnikateľskou históriou. Po finálnom výbere sprostredkovateľovi už iba uhradíte dohodnutú finančnú čiastku, podpíšete prevodové dokumenty a potom môžete ihneď začať s podnikaním.